Categories
Uncategorized

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

One reply on “Hello world!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Great Pacific Garbage Patch 3

1,6 miljoner km²

gånger storleken av Frankrike

Under de senaste decennierna har fiskeindustrin över hela världen i allt större utsträckning använt plast i rep, nät och linor, såväl som annan fiskeutrustning. Plastens flytkraft, hållbarhet och låga pris gör den idealisk för fiske. Tyvärr gör samma egenskaper också spöknät och spöklinor till ett ödesdigert och växande hot mot det marina livet, och de samhällen som är beroende av välmående hav.

Fiskeredskap kan försvinna av misstag eller överges till havs avsiktligt. Väl där kan nät och linor utgöra ett hot mot vilda djur i år eller årtionden, och fånga allt från små fiskar och kräftdjur till hotade sköldpaddor, sjöfåglar och till och med valar.

Övergivna fiskeredskap utgör 46% av all plast i Great Pacific Garbage Patch som är ca 1,6 miljoner km² vilket kan jämföras med 3 gånger storleken av Frankrike.
close

Cirka

300 miljoner ton plast
produceras varje år

Vi befinner oss i en omställningsprocess där viktiga val avgör om vi ska få chansen att rädda klimat och djurliv för framtida generationer. Därför har vi nu tagit ett stort kliv framåt i vårt klimatarbete genom införa komponenter i våra produkter som kan ersättas med återvunnen plast utan bekostnad av brandsäkerhet och andra krav som innefattar elektrisk utrustning.

Kan vi på sikt bryta den negativa kedja som de kasserade fiskeredskapen utgör för världshaven anser vi att det är vår plikt som marknadsledande att göra just det. Förutsättningarna finns för omställning till en mer hållbar produktion och för ELKO är det här en långsiktig satsning.

products

Återvunnen havsplast från kasserade fiskenät omvandlas till kvalitativ design.

Spökgarn
dödar 650 000 djur om året
(WWF)

DSM använder kasserade fiskenät för att produceraden återvinningsbaserade polyamiden Akulon® RePurposed. Fiskenäten är insamlade längs Indiens kust (både i havet och på stränderna).

Insamlingen av fiskenät innebär förutom märkbaraeffekter för miljön en positiv social inverkan. DSM och lokala leverantörer skapar arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter hos människor som arbetar i leveranskedjan med att samla, sortera, rengöra och bearbeta fiskenät.

fisherman

Genom att betala för insamlade fiskenät skapar DSM incitament för fiskare att inte kassera fiskenät i haven eller på stränderna.

Yttre delar är av

70% återvunnen

polyamid

Akulon® är en mångsidig, högpresterande polyamid producerad av återvunna fiskenät. Akulon® innehåller återvunnen polyamid 6 till maximalt 70 % av sammansättningen och är förstärkt med glasfiber.

Akulon®, ett registrerat varumärke som tillhör DSM och är en del av DSM:s Engineering Plastics-portfölj. Akulon® används av kunder över hela världen i bilar, utrustning för utomhusbruk, elektronik och el, möbler och förpackningar.

granulate

Granulat från nedstrimlad plast från fiskenät.